tirsdag 27. desember 2022

Romjulskino: Mitt Afrika (1985)

Mitt Afrika eller "Out of Africa" har vært min romjulsfilm, helt siden jeg var liten. De fleste har sikkert sett filmen, eller hørt om Karen Blixen sin selvbiografiske roman som filmen er basert på. Forfatter Karen Blixen (Meryl Streep) flytter til Kenya for å være sammen med sin mann som er i gang med å etablere en kaffeplantasje. Hun forelsker seg i Denys (Robert Redford) og derfra starter hennes indre kamp mellom det hun ønsker og det hun kan leve med i et forhold. Filmen er poetisk. Kjærlighetshistorien er veldig romantisk. Scenografien, kostymene, skuespillerene - hele kombinasjonen gjør at jeg sitter klistra til skjermen. Det er ikke rart at filmen fikk så mange Oscars!

Filmen tar opp datidens makt-ubalanse når det gjelder kjønn, men går dessverre ikke så mye i dybden på rase-ubalanse og kolonialisme. Det blir jo ganske påfallende når man set filmen i disse tider, og utifra konteksten til filmen. Og det er nok fordi den er basert på Karen Blixen sin historie, og preget av hennes perspektiv. Filmen har dessuten blitt kritisert for å ikke ha gitt Kenyanerne den plassen som Blixen har gitt de i boken. Og det er jo veldig synd, men gir en god grunn til å få med seg boken, selv om den nok også må leses med en klype salt. Den står definitivt på lista mi. 

Men filmen er også flott på mange andre måter, i hvert fall rent estetisk. Hvem er vel ikke fan av Meryl Streep? Og kan det bli noe mer koselig enn Meryl Streep i 30-talls klær?! 

Og så sjekk det fine bokcoveret på orginalutgivelsen til Karen Blixen (som brukte Isak Dinesen som et av sine alias).

Har du en film du liker å se hver romjul? Eventuelt flere?  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar